Per corbata

Les declaracions de Najat el Hachmi sobre la conveniència de prohibir el hijab a les escoles m’han portat a la següent reflexió:

Penso que la corbata és un autèntic símbol del patriarcat. Que aquesta peça evoca clarament una mentalitat classista i imperialista, i que si hom se la posa, generalment, és per un imperatiu social. El sistema ho imposa. La doctrina capitalista mana.

També he pensat que, tot i això, consideraria del tot descabellada la idea de prohibir les corbates en un espai públic. Em semblaria molt més supremacista la proposta de prohibir les corbates que no pas el fet de portar-ne.

I és que jo mateix me’n poso, de vegades, que no habitualment. Ho faig perquè aprecio la seva bellesa. Com a peça de roba que és, la corbata no pot pas ser supremacista en si mateixa, encara que es tracti d’un dels elements que més pot arribar a simbolitzar les desigualtats i les injustícies. Quan em poso corbata estic content, em sento bé. Significa que assisteixo a un acte important, i anar-hi em fa il·lusió.

Fet i fet, una cosa no va renyida amb l’altra. Les corbates fan goig i tenim tot el dret de portar-ne. Són elegants i punt. Ningú ens obliga a portar-ne. O sí?

Clar que sí, i què? Si des de la llengua amb què parlem fins al nom amb què ens anomenen, tot pot ser vist com una imposició. No seria més adequat observar el com i no el què? No és cert que moltes de les coses que fem ens alliberen o ens empresonen en funció de com les fem? No podríem atendre als casos particulars, enlloc de generalitzar? No podríem, simplement, acceptar? Hem de prohibir? Més concretament, hem de prohibir allò que, des d’una mentalitat colonial, entenem que ve de fora mentre, en canvi, acceptem amb normalitat altres imposicions perquè, simplement, ens semblen més nostres?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s