Què és l’espiritualitat? (4)

Espiritualitat és, simplement, amor: Amor cap al que coneixem i cap el que desconeixem. Amor cap al que ens agrada i cap al que no ens agrada. Amor que ens arriba i amor que tornem. Amor que rebem i amor que entreguem. En definitiva, amor que sentim.

Espiritualitat significa posar-se al servei de la vida per aprendre d’ella, no a la inversa. No és, per tant, fer de la vida un artifici. I per això ens agrada tant la musica, la naturalesa, les relacions humanes, o cultivar la salut, per exemple: Totes aquestes accions són amor –perquè amor és donar-se a la vida i entregar-li tot el que t’ha donat– i si les fem no és pas per rebre’n quelcom a canvi sinó més a viat, com a resposta al què hem sentit que la vida ens ha donat.

Sentim que la vida és un regal, que és preciosa, i la volem cuidar oferint-li el què millor li va. No cuidem la salut, per tant, per guanyar-la o aconseguir-la, sinó per consolidar-la i per fer-la brillar. Donem com a resposta més que no pas per iniciativa pròpia. Els generosos no som pas nosaltres sinó que generós ha sigut allò que ens ha generat, i tot el què poguem fer –tot l’amor que poguem donar– no és altra cosa que la continuació natural d’aquest amor rebut. Misteriosament potser, i d’origen desconegut també, però rebut al capdevall.

L’he sentit, l’amor, i per tant l’hem constatat, i per molt que no sapiguem d’on sorgeix o com es genera, sabem que no és nostre i el tornem. I potser tampoc sabem ben bé cap a on l’hem de dirigir, i per això el dirigim als altres, al medi que ens envolta, a les feines que fem, a les tasques que duem a terme. Com que no sabem d’on ha vingut que hem rebut, tampoc ens sembla rellevant on entregar-lo. L’important és fer-lo circular.

Amor és el què sentim les criatures pel fet d’estar vives –perquè sentir-nos vius ens fa meravellar-nos–, i amor és també el fet que els individus ens aboquem davant la vida i li entreguem el què d’ella hem rebut. Si l’amor és allò que els individus sentim rebre de part de la vida, també és amor allò que li volem donar, de manera natural, com a resposta.

I aquest amor és l’espiritualitat.

One thought on “Què és l’espiritualitat? (4)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s