L’existència és una relació

L’existència implica una correlació entre els elements existents. Res és en si mateix, i tot està subjecte a les afectacions externes (o potser també internes). Tot depèn.

Què son la dreta i l’esquerra, per exemple? Son afirmacions sempre vàlides o més aviat descripcions que depenen del punt de vista de l’observador? Encara que sovint caiem en el parany de creure’ns que la part dreta i la part esquerra de, per exemple, el nostre propi cos, són realment la dreta i l’esquerra, cal que tinguem en compte que sempre ho seran… en relació al nostre punt de vista.

Si estem cara a cara, la teva dreta es troba, per mi, a l’esquerra

Quan diem que escrivim amb la dreta, o amb l’esquerra, estem sobreentenent que és en relació al nostre punt de vista, i que si tinguéssim els ulls al front probablement defensaríem que la nostra dreta cau, en efecte, on ara afirmem tenir-hi l’esquerra. I el darrere al davant seria el davant.

Crec que aquesta darrera consideració sol passar inadvertida de tan propera que ens és. Determinar el punt de vista –el punt d’ubicació i direcció de l’enfoc– del subjecte és necessari perquè, a continuació, pugui proclamar una afirmació d’aquesta naturalesa. Sense centre no hi ha ni nord ni sud, ni dreta ni esquerra, ni dalt ni baix, ni davant ni darrere.

El relació a

Hi ha qui es pensa que el cap està a dalt i els peus estan a baix. Naturalment, això també és relatiu, perquè com tot, dependrà de certes variables que no sempre son constants. Si fem la vertical el nostre cap passarà a ocupar la part més baixa del nostre cos i, si ens estirem, el cap ens quedarà a la mateixa alçada que la resta del cos.

El cap doncs, encara que ens sembli absurd declarar-ho, no sempre està a baix. I penso que aquesta declaració d’absurda no en té res, sinó que tot al contrari. Reconèixer-ho és cabdal perquè ens permet penetrar la relativitat de les nostres afirmacions i la correlativitat de les diferents coses existents entre si.

Doncs com això, tot. Agafeu qualsevol veritat que cregueu certa i entengueu que només ho és en relació a, i que sense aquests altres elements amb els quals està en correlació, la veritat que teníem tampoc no hi seria ja.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s