Unicitat

No m’agrada gaire la paraula monoteïsme, perquè em remet a un àmbit, el de Déu, que em transcendeix de tant, que el desconec per complet, i sobre el qual res podria dir.

En canvi, m’agrada la noció d’unicitat, que defineix, al meu entendre, la naturalesa d’allò real: La unicitat de l’existència, la unicitat l’Univers, la unicitat de cada peça que hi habita, etc. Tot s’amarra a la unicitat, perquè tot, sense excepció, està lligat i relligat de manera ineluctable.

Tot és u. La Realitat és una, encara que la contemplem i la gaudim des de múltiples punts de vista. Tots els posicionaments estan sempre intrincats, i mai podríem arribar a dissociar per complet els nostres respectius àmbits. Tot convergeix (o tot divergeix, en funció de la tendència, però tot té, igualment, quelcom en comú amb tot).

Tawhid

Aquesta és la doctrina del sufisme, si és que doctrina és la paraula: el tawhid, la unicitat, i una de les més cèlebres sufís de tots els temps, Ràbia al-Adawiyya, exemplificava aquesta ensenyança –doctrinal­– amb un gest simbòlic definitivament unicista: amb una mà agafava una torxa encesa, amb l’altra, una gerra plena d’aigua. Va apretar a córrer pels carrers de Basora, a l’actual Irak, i quan la gent va aturar-la per preguntar-li què caram estava fent, va exclamar: “El foc és per incendiar el paradís; l’aigua, per apagar les flames de l’infern.”

I és que tot és u, vé a dir-nos Ràbia, i l’infern i el paradís, com el dia i la nit o l’estiu i l’hivern no pertanyen sinó a un mateix món. El de l’existent, el de la realitat. L’únic.

Qui tingui una por excessiva de l’infern o qui desitgi el paradís amb un anhel desproporcionat estarà fragmentant amb una vehemència massa categòrica allò que, en darrera instància, només podria estar separat relativament. No en va una de les oracions més cèlebres de Ràbia al-Adawiyya és aquesta oda a la unicitat d’allò real:

Si T’adoro per evitar l’infern, crema-m’hi

Si T’adoro tot esperant el paradís, exclou-me’n

Però si T’adoro per Tu mateix,

aleshores no em neguis la Teva eterna bellesa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s